Wellness wikipedija | 10 elementov velnesa | Wellness Slovenija

Wellness wikipedija. 10 elementov velnesa. Wellness Slovenija. Wellness paketi. Detox prehrana. Detox programi. Osebna rast.

wellness-wikipedija-10-elementov-wellnessa-bela-vilinka-lara-mirnik

 

1. Voda − notranja in zunanja uporaba vode v njenih številnih oblikah

Voda je eden najpogosteje omenjenih elementov velnesa. Pomembna je za osnovno preživetje, za čiščenje telesa navznoter in navzven, za razvajanje in še kaj: v postopkih pitnih kur, diet, čiščenja, zdravljenja, v obliki oblog in kopeli, v različnih kozmetičnih postopkih, pri vodnih masažah (watsu), plavanju.

2. Prehrana − hrana, zelišča, prehranski dodatki

Pomeni za telo vir energije, lahko je tudi zdravilo. S primernim režimom prehranjevanja dosežemo optimalni nivo počutja, nahranimo telo in dodamo gorivo za normalno funkcioniranje organskih sistemov. Prilagojene in posebne kombinacije hrane so pomembne pri izjemnih psihofizičnih naporih, pri športnih aktivnostih, kadar je ogroženo zdravje.

3. Gibanje

Je ena izmed osnovnih značilnosti človeškega telesa in hkrati pomemben element velnesa. Pomeni način izgorevanja nakopičene energije v telesu, daje vitalnost, prinaša nove energije, sprošča in vpliva na prožnost. Dovoljuje in vključuje različne oblike aktivnosti, kot so: raztezanje, fitnes, joga, aerobika in step aerobika, ples in trebušni plesi, anaerobne in aerobne vaje, trening srca in ožilja, kolesarjenje, jahanje, balinanje, kegljanje, bowling, drsanje, smučanje … Izredno pomembna je hoja.

4. Dotik

Predstavlja enega izmed čutov človekovega telesa in hkrati pomeni povezavo z okoljem. Nemalokrat je element komunikacije; z dotikom se sporazumevamo, tolažimo, razvajamo, je del tolažbe in nežnosti, a tudi element grobih prijemov. V obliki masaže, nege telesa ali kopeli povezuje osebe med seboj, daje občutek zadovoljstva in sprošča.

5. Integracija

Je osebni in socialni odnos posameznika (njegovega telesa, razuma in duše) z okoljem. Ta element je postavljen v center kroga, ker predstavlja bistveni princip desetih elementov, ko se duša, telo in duh združijo v eno in ustvarijo nepozabno doživetje ali izkušnjo. Integracija definira našo esenco, bit, kar nas dela to, kar smo (v duhovnem smislu, ne v materialnem), pa tudi iskanje in pot nečesa višjega od nas samih.

6. Estetika

Predstavlja lepoto, v velnesu pa opiše, kako naravni izdelki delujejo na posamezne sisteme našega telesa, kako in kje se vključujejo v naše bivanje. Cenjenje lepote − notranje in zunanje − je najvišji in najodličnejši od šestih elementov. Pomeni počutiti se lep, biti zadovoljen sam s seboj. Zajema pa naše dojemanje lepote, kar se izraža z modnimi trendi, videzom kože, pričesko, urejenostjo nohtov itd. Je močan element, vključen v proces izgradnje in izboljšanja samopodobe.

7. Okolje

Pomeni mesto bivanja, življenja, delovanja, predstavlja lokacijo, namestitev, opiše vremenske in klimatske pogoje, naravo, vodne vire, zgradbe, govori o zgodovini, naravnih dejavnikih, kulturi določenega naroda, načinu bivanja, socialnih razmerah.

8. Kulturni izraz

Je odraz določenega časa, razvoja, vključuje tudi duhovno in versko prepričanje, umetnost, znanost, politiko.

9. Socialno okolje in prispevek skupnosti

Je element, ki vključuje dobrodelne aktivnosti in prostovoljno delo, naše namere, ki so povezane z dajanjem in sprejemanjem. Nagrajeni in osrečeni smo lahko na dva načina: z denarjem ali z notranjim zadovoljstvom ob tem, ko dajemo in delamo dobro (dajanje samega sebe?). V osnovi je to izmenjava energij med ljudmi, med prodajalcem in kupcem.

10. Čas, prostor, ritmi so element

Ki opiše dojemanje prostora in časa, odnos do naravnih časovnih zaporedij. Ta element je metaforičen, saj povezuje, vpenja in sestavlja vse ostale – kot balon ali prostor, v katerem se vsi elementi medsebojno dotikajo, povezujejo in rastejo. (wellness wikipedija)