Wellness dimenzije | Kaj je wellness | Wellness Bela Vilinka

Wellness dimenzije. Kaj je wellness. Wellness Bela Vilinka. Lara Mirnik. Velnes dejavnost. Telesna dimenzija. Duhovna dimenzija.

 

FIZIČNA DIMENZIJA

Fizično dobro počutje vključuje različna zdrava vedenja, vključno z ustrezno vadbo, pravilno prehrano in opuščanjem škodljivih navad, kot sta uživanje drog in alkohol. Pomeni spoznavanje in prepoznavanje simptomov bolezni, redne zdravniške preglede in zaščito pred poškodbami.. Razvijanje takšnih zdravih navad danes ne bo le dodalo let vašemu življenju, ampak bo povečalo užitek in kakovost teh let.

ČUSTVENA DIMENZIJA

Čustveno dobro počutje je dinamično stanje, ki pogosto niha z vašimi drugimi sedmimi dimenzijami dobrega počutja. Čustveno dobro počutje je običajno opredeljeno kot sposobnost občutenja in izražanja človeških čustev, kot so sreča, žalost in jeza. Pomeni imeti sposobnost ljubiti in biti ljubljen ter doseči občutek izpolnjenosti v življenju. Čustveno dobro počutje vključuje optimizem, samospoštovanje, samosprejemanje in sposobnost delitve občutkov.

INTELEKTUALNA DIMENZIJA

Intelektualna dimenzija spodbuja ustvarjalne, spodbudne miselne dejavnosti. Naš um je treba nenehno navdihovati in vaditi tako kot naša telesa. Ljudje z visoko stopnjo intelektualnega zdravja imajo aktiven um in se še naprej učijo. Intelektualno dobro človek uporablja razpoložljive vire za razširitev znanja in izboljšanje veščin. Pomembna sta tudi spremljanje aktualnih dogodkov in sodelovanje v aktivnostih.

SOCIALNA DIMENZIJA

Socialno dobro počutje se nanaša na našo sposobnost, da uspešno sodelujemo v naši globalni skupnosti in izpolnjujemo pričakovanja in zahteve naših osebnih vlog. To pomeni učenje dobrih komunikacijskih veščin, razvijanje intimnosti z drugimi in ustvarjanje podporne mreže prijateljev in družinskih članov. Socialno dobro počutje vključuje izkazovanje spoštovanja do drugih in do sebe. Ko prispevate k svoji skupnosti in svetu, gradite občutek pripadnosti.

SPIRITUALNA/DUHOVNA DIMENZIJA

Duhovno zdravje vključuje posedovanje niza vodilnih prepričanj, načel ali vrednot, ki pomagajo usmerjati človekovo življenje. Vključuje visoko raven vere, upanja in predanosti vašim individualnim prepričanjem, ki dajejo občutek smisla in namena. Je pripravljenost iskati smisel in namen v človeškem obstoju, dvomiti o vsem in ceniti stvari, ki jih ni mogoče zlahka razložiti ali razumeti. Duhovno zdrav človek išče harmonijo med tem, kar je znotraj, in zunanjimi silami.

OKOLJSKA DIMENZIJA

Okoljsko dobro počutje je zavedanje o nestabilnem stanju zemlje in vplivih vaših vsakodnevnih navad na fizično okolje. Sestoji iz ohranjanja načina življenja, ki povečuje harmonijo z zemljo in zmanjšuje škodo za okolje. Vključuje vključevanje v družbeno odgovorne dejavnosti za varovanje okolja.

POKLICNA DIMENZIJA

Poklicno zdravje vključuje pripravo in uporabo vaših darov, spretnosti in talentov, da bi v svojem življenju pridobili namen, srečo in obogatitev. Razvoj zadovoljstva in dobrega počutja pri delu je povezan z vašim odnosom do vašega dela. Doseganje optimalnega poklicnega dobrega počutja vam omogoča, da ohranite pozitiven odnos in doživite zadovoljstvo/užitek pri svoji zaposlitvi. Poklicno dobro počutje pomeni uspešno vključitev predanosti vašemu poklicu v celoten življenjski slog, ki je zadovoljujoč in nagrajujoč.

 

 

PRIDRUŽI SE MI