Vitamini | Minerali | Kaj so vitamini in minerali | Zdrava prehrana wikipedija

Vitamini. Minerali. Kaj so vitamini in minerali. Zdrava prehrana wikipedija. Vitamin d. Vitamin b12. Zdrava prehrana recepti. Pramida prehrane.

vitamini-minerali-kaj-so-vitamini-in-minerali-v-resnici-bela-vilinka-lara-mirnik

KAJ SO VITAMINI?

Vitamini so organske snovi, ki so za življenje bistvenega pomena. V večini primerov ne nastajajo v telesu ali pa vsaj ne v zadostnih količinah, kar pomeni, da jih moramo sami dodajati. Uživamo jih preko prehrane ali pa kupimo dodatke. Vitamini so potrebni skoraj pri vseh notranjih procesih telesa. Brez njih na primer ne bi mogli prebavljati hrane, se upirati okužbam in proizvajati nove celice. 

Druga beseda, ki se uporablja namesto vitamini je mikrohranila. Količine, ki jih telo potrebuje so majhne, če jih primerjamo s količino kalorij v hranilih, ki jih moramo zaužiti dnevno, da naše telo funkcionira normalno. Naj vas majhna količina ne zavede, kajti če nam dolgotrajno primanjkuje določenega vitamina, to za sabo pusti resne posledice za telo. 

Hranila, s katerimi dobivamo energijo vsak dan so: proteini, ogljikovi hidrati  in maščobe. Te poimenujemo lahko z drugo besedo makrohranila. Za prebavljanje makrohranil potrebujemo mikrohranila. Za to, da ima naše telo energijo in da ga lahko vsak dan uporabljamo na “avto funkciji”, potrebujemo hranila + vitamine. Kaj pa potrebujemo, da naš um deluje kvalitetno? (vprašanje v razmislek)

Vitamine delimo na dve kategoriji: vodotopne in topne v maščobah ali oljih. Zakaj je pomembno, da vemo to? Zato, da vemo katera hranila lahko kombiniramo za naš jedilnik. Vitamini topni v maščobah ali oljih so:  A, D, E, in K. Vodotopni vitamini so vsi preostali. Pri zauživanju vitaminov moramo vedeti kateri vitamini so prijatelji in kateri ne. Tisti, ki niso prijatelji, jih ne smemo vzeti sočasno. 

KAJ SO MINERALI? 

Minerali so kemični elementi, od katerih številne najdemo v človeškem telesu. Zobje, kosti, krvničke in mehko tkivo vsebujejo minerale kot so kalcij, fosfor in kalij. Minerali uravnotežijo telesne tekočine in skrbijo za normalno celično in mišično delovanje. Določene minerale potrebujemo vnašati v svoje telo na dnevni bazi, od 1 do več miligramov dnevno. Na primer: kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalih, klorid. Druge minerale pa vnašamo v zelo majhnih količinah, v časovnem razmiku. Na primer: cink, jod, baker, mangan, florid, krom, selen, molibden in kobalt. Določeni minerali so prijatelji z določenimi vitamini in jih lahko zaužijemo sočasno. 

vitamini-minerali-kaj-so-vitamini-minerali-prejmi-eknjigo-bela-vilinka-lara-mirnik